Onze geschiedenis

In 1998 bezocht Marjan van Mourik (1958) voor de eerste keer Peru. Al snel werd ze gegrepen door het land, de mensen en specifiek het lot van de kinderen. Ze zag veel kinderen met schisis (hazenlip) en de problemen die de kinderen hiervan ondervonden. Voor Marjan stond vast dat ze deze kinderen moest en wilde helpen.
Met een team van Nederlandse specialisten ging Marjan in 2000 terug naar Peru om in het lokale ziekenhuis van Cuzco  kinderen te opereren aan schisis. Het project was een groot  succes en haalde volop de Nederlandse media (NCRV tv).
Via Daniel Paz Y Geuze, kinderneurochirurg van het Rotterdamse Sophia kinderziekenhuis en van Peruaanse  afkomst, ontstond het idee om een polikliniek in Arequipa op  te zetten. Stichting Fundacion Paz Holandesa was geboren.

De eerste jaren verliepen moeizaam. Marjan verdeelde haar tijd tussen Nederland en Arequipa, tussen verbouwing van de polikliniek en het organiseren van operatieprojecten. In 2005 hakte Marjan de knoop door. Zij besloot zich definitief in Peru te vestigen en te starten met de bouw van een nieuw kinderziekenhuis “Hospital Infantil Tony Molleapaza Rojas”.  Met de inkomsten die ze hiermee zou genereren kon ze arme kinderen gratis helpen.
Vanaf 2006 is er gewerkt aan de bouw van dit ziekenhuis. De bureaucratie, lokaal gebrek aan (technische) kennis, de ZuidAmerikaanse mentaliteit en beperkte financiële middelen was dit een enorme uitdaging.

Met ongekend doorzettingsvermogen, het overwinnen van talloze tegenslagen en een tomeloos enthousiasme heeft Marjan haar droom verwezenlijkt. In 2008 is de  polikliniek geopend en in 2012 is het ziekenhuis in gebruik genomen.

Het Bestuur

Rob Evers

Rob Evers

Voorzitter

Rob Evers is teamconsultant voor bedrijven en organisaties. Hij leidt het bureau Teamband. Hij heeft een achtergrond als marketeer/bedrijfskundige, gecertificeerd trainer/coach en reserve officier van de Koninklijke Landmacht.

De vorming van Rob Evers vangt aan met vechten voor het familiebedrijf van zijn vader en grootvader. Het maakt hem tot iemand die naar manieren zoekt om mensen binnen bedrijven anders beter met elkaar te laten omgaan. Interne competitie en individualisme ombuigen naar saamhorigheid in teams. Niet tegen elkaar, maar met elkaar.
Als jonge pompbediende leert hij veel van klantgerichtheid en harde concurrentie. Scouting en schoolkampen waren zijn lessen voor teamleiderschap en creëren van saamhorigheid, wat hij in studentenvereniging en militaire dienst verder ontwikkelt. Sindsdien is hij actief reservist bij de Koninklijke Landmacht. Na zijn studie commerciële economie vervult hij marketingfuncties bij food- en drankenconcerns. Tijdens zijn MBA studie (Kingston University, UK) is hij een van de teamleiders voor een reorganisatie van een multinational. Dan wordt hij mede-eigenaar van een productiebedrijf voor multimedia en later interim manager. Sinds 2004 begeleidt hij teams in bedrijven die hun slagkracht, samenwerking en onderlinge band willen versterken. Zijn ervaringen als reservist met zijn uitzendingen naar de Balkan en Afghanistan, zijn een belangrijke inspiratiebron.

Eind 2011 verscheen zijn boek ‘’Team door het vuur, 9 krijgsmachtlessen voor managers’’.

Monique van Driel- Kristel

Monique van Driel- Kristel

Penningmeester

Monique van Driel heeft een achtergrond als verpleegkundige, personeelsfunctionaris en shiatsutherapeut.

Buiten een uitstapje naar het bedrijfsleven is zij altijd in het ziekenhuis werkzaam geweest en heeft zij een shiatsupraktijk gehad.

Een aantal jaar was zij penningmeester van een landelijke medisch secretaressevereniging.

Marieke Gieteling

Marieke Gieteling

Secretaris

Marieke Gieteling is geboren in Cuba en heeft haar jeugdjaren in Peru doorgebracht. Na haar studie medicijnen heeft zij van 2001 tot en met 2003 als arts gewerkt in onze kinderpolikliniek. Dit alles heeft voor een grote binding voor haar met Peru gezorgd. Nu werkt zij als huisarts in Moordrecht en heeft samen met haar echtgenoot Kees Jan Korving, ook arts, een fantastisch gezin met drie jonge kinderen. De combinatie van haar ervaring om te leven en te werken in  Peru – en haar beroep als huisarts, is een enorme toevoeging om haar als bestuurslid te hebben.