Verhalen van kids

Jhia

Jhia (1 jr.) werd geboren met een bilaterale schisis in een dorpje ver buiten Arequipa. Zoals dat vaak gebeurt in Peru, krijgt de moeder de schuld van dit geboortedefect en de vader verlaat het gezin. Ook in het geval van Jhia gebeurde dat. Dankzij een lerares van de locale school werd de moeder in contact met ons gebracht en werd de eerste fase van het sluiten van de lip in november 2015 door Dr.Reinier van Twisk uitgevoerd. Haar moeder krijgt psychologische bijstand. In mei j.l. werd de tweede operatie uitgevoerd en is haar lip geheel gesloten. Binnenkort begint Jhia haar eerste spraaklessen. Jhia en haar moeder wonen nu in Arequipa, maar zullen voor de zomer een bezoek aan thuis gaan brengen en worden de familiebanden hopelijk hersteld.

Sophia

Sophia (4 jr,) werd met 6 maanden opgenomen in ons ziekenhuis, volledig ondervoed en verwaarloosd. Zij is deel van een tweeling. Haar alleenstaande moeder heeft naast de tweeling nog twee kinderen van 14 en 16 jr. oud uit eerdere relaties. Een problematische situatie voor een moeder die voor het inkomen moet zorgen.Wij besloten dan ook om haar in het ziekenhuis te houden tot ze haar eerste operatie kon ondergaan.Pas een jaar later kon haar lip worden gesloten. Eenmaal hersteld mocht zij dan ook eindelijk naar huis om herenigd te worden met haar tweelingbroertje, haar moeder en andere familieleden. Slechts drie weken is zij thuis geweest en kwam haar moeder haar weer brengen, zwaar vervuild, ondervoed en zelfs depressief te noemen. Genoeg redenen om haar opnieuw op te nemen en verbleef zij 6 maanden bij ons om opnieuw op krachten te komen. In juli van 2014 werd haar gehemelte gesloten door Dr.Paco Parri, plastisch chirurg. Na deze operatie kon zij gelukkig vrij snel naar huis. Nadat haar moeder intensieve psychologische therapie had ondergaan om Sophia te accepteren en goed te verzorgen . Nu gaat zij naar de kleuterschool, volgt bij ons spraaklessen en krijgt psychologische begeleiding samen met haar moeder.

Carol

Carol (8jr.) kennen wij al sinds haar geboorte. Zij werd geboren met spina bifida en ontwikkelde meteen een hydrocefalia (waterhoofd), waarvoor zij een drain nodig had. En zo kwam haar moeder bij ons terecht en werd Carol in ons project opgenomen. Haar moeder werd geleerd om Carol te catheteriseren, zodat zij droog en schoon naar school toegaat. Maar een kind geboren met spina bifida brengt veel medische zorg met zich mee. Zo dus ook in het geval van Carol, wat nogeens versterkt wordt door de zeer problematische relatie tussen de ouders, huiselijk geweld, de behuizing, die bestaat uit een kamer met een bed en inwonend bij familie. Kortom niet echt goede omstandigheden waaronder zij leeft met als consequentie dat zij vaak moet worden opgenomen om behandeld te worden voor allerlei infecties.

De glimlach van Alexander

Wat kunt u doen?

Evans voor en na zijn operatie (januari 2017 Fundacion FES).