Missie

Onze missie is gericht op het verbeteren van de omstandigheden van sociaal en economisch achtergestelde Peruaanse kinderen door het aanbieden van gratis medische zorg, in de breedste zin van het woord.

Onze filosofie

 • “traditionele” hulp te bieden aan degene die daar nu om vragen.
 • duurzaam door het opzetten van een economisch (op termijn) zelfstandig ziekenhuis
 • de combinatie van traditionele en duurzame hulp
 • werken met lokale medewerkers, om zo de Peruaanse arbeidsmarkt te steunen.

Waarom nog steeds nodig?
De problematiek in Peru

Economie
Recent gepubliceerde studies over de economische situatie en toekomst van het Latijns-Amerikaans landen laten zien dat de jaren van grote economische groei voorbij zijn en dat landen zoals Peru onvoldoende vanuit regeringswege hebben geïnvesteerd in o.a. infrastructurele projecten, onderwijs en gezondheidszorg.

De regering besteedt echter ieder jaar procentueel steeds minder van haar begroting aan gezondheid. De laatst bekende cijfers zijn uit het jaar 2014 waarin 5,5% van de begroting aan gezondheid werd besteedt. Hiermee komt Peru op slechts 1,6% van het bruto binnenlands product (BBP) uit, tegen gemiddeld 3,5 % in Latijns-Amerika. Dit cijfer groeit slechts 0,05 % per jaar. Overheid, werkgevers en bevolking geven samen 4,67 % van het BBP uit aan gezondheid, tegen 7,71% in Latijns-Amerika. Hiermee is gezondheid meer “big business” dan een recht.

De gezondheidszorg
De expresident Ollanta Humalla verkondigde vlak voor de verkiezingen in april j.l dat reeds 75% van de Peruanen in rurale zones aangesloten zijn bij het Sistema Integral de Salud (SIS), door de overheid gefinancierde gezondheidszorg voor arme en extreem arme bevolkingslagen. Deze 12 miljoen leden (op 30 miljoen Peruanen) hebben hiermee echter nog geen effectieve toegang tot nabije en kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Volgens een studie van CIES (Consorcio de Investigación Económica y Social) klopt 31% aan bij een medische dienst en heeft slechts 16% toegang tot gratis geneesmiddelen. Bovendien dekt SIS slechts een beperkt aantal gezondheidszorgen, in geen geval de speciale en dure behandelingen voor geboorte-afwijkingen en tegen levensbedreigende ziektes. De SIS besteedt slechts 13 euro per persoon per jaar. Sinds het aantreden van de nieuwe regering onder leiding van president Pedro Pablo Kuczynski, liggen echter deze staatsinstituten ook nog onder zwaar vuur vanwege corruptieschandalen en belangenverstrengeling en betalen niet uit.

Wat wij doen

 • Het organiseren van jaarlijks 4-5 chirurgische projecten voor kinderen geboren met een aangeboren afwijking (schisis, spina bifida en anderen);
 • De bouw van ons eigen kinderziekenuis ‘Tony Molleapaza Rojas’ in Arequipa, die in april 2012 werd geopend;
 • Het verzorgen van nazorg projecten (zoals spraak lessen, tandheelkundige-, psychische behandeling en of fysiotherapie) voor de kinderen van de chirurgische projecten;
 • Het geven van continentiezorg aan kinderen met spina bifida
 • Geven van medische trainingen aan locale medici, verpleegsters en paramedisch personeel;
 • Donatie van (medische) materiaal, speelgoed en voedsel voor de locale ziekenhuizen en weeshuizen
 • Organisatie medische symposia;

De glimlach van Evans

Wat kunt u doen?

Evans voor en na zijn operatie (januari 2017 Fundacion FES).