fbpx

Nuestro objetivo

Nuestra misión es mejorar las condiciones de los niños peruanos desfavorecidos social y económicamente ofreciendo atención médica gratuita, en el sentido más amplio de la palabra.

 

Nuestra filosofía

“traditionele” hulp te bieden aan degene die daar nu om vragen.
Duurzaam door het runnen van een economisch eigen ziekenhuis, de combinatie van traditionele en duurzame hulp, waarin lokale medewerkers werken.
Waarom is het nog steeds nodig in Peru?

Politieke en economische situatie in 2023

Peru is in een steeds diepere politieke crisis gezonken sinds 2018, waar de situatie na de mislukte “staatsgreep” in december 2022 van de  ex-president Pedro Castillo het land er niet stabieler op heeft gemaakt. Sociale onrust en protesten zorgden niet alleen voor het verlies van 80 mensenlevens, het maakte de zware economische crisis als gevolg van de coronapandemie, niet beter. De inflatie steeg in 2022 van 6,4% naar 20%. De cijfers van mensen die in armoede leven zijn gestegen naar ruim 30% van de totale bevolking.

Het gezondheidszorgmodel

De gezondheidszorg in Peru laat zich opdelen in twee sectoren: een publiek en een privaat systeem. Het publieke gezondheidssysteem bestaat uit de medische centra van het bevoegde ministerie en van de sociale zekerheid (EsSalud). De ziekteverzekering van EsSalud dekt ongeveer 30% van de bevolking. Een afzonderlijk systeem dekt militairen, politiemensen en hun families. In 2001 werd ook de Seguro Integral de Salud (SIS) in het leven geroepen, die aanvankelijk tot doel had de armste Peruanen te ondersteunen. Inmiddels is meer dan de helft van de bevolking hierbij aangesloten. De hervormingen zorgden echter ook voor toenemende privatisering in de gezondheidszorg, wat funeste gevolgen heeft voor de middelen die ter beschikking worden gesteld voor het publieke systeem en de sociale programma’s. De pandemie heeft deze enorme tekortkomingen duidelijk blootgelegd. Uitgaven aan gezondheidszorg in Peru is 5% van het BBP (ter vergelijking met landen in het continent liggen de cijfers tussen de 7% en 10%, alleen Venezuela scoort lager nl. 1%).

Desde el año 2000, PAZ-Holandesa lleva a cabo las siguientes actividades para lograr su objetivo:

● Uitvoeren van (gratis) operatieprojecten. Het gaat hier met name om schisisoperaties (hazenlipcorrecties/sluiten van open gehemeltes), brandwondencorrecties en urologische operaties (behandelen urologische geboorte-afwijkingen). Ondersteunend hieraan vindt laboratorium- en röntgenonderzoek plaats om het risico van de operatie te minimaliseren;

●Het verzorgen van de integrale (gratis) nazorgtrajecten (zoals spraaklessen, psychologische behandelingen, primaire tandverzorging, revalidatie en incontinentie-beheersing) en medische consulten c.q. opnames.

La gestión de nuestro ' Clínica PAZHolandesa/Tony Molleapaza Rojashospital infantil, Arequipa

Het houden van (gratis) campagnes zoals bijv. Gehoortesten. Deze campagnes worden gehouden met de medewerking van onze Peruaanse medische staf.

  • Het houden van (gratis) spreekuren op locatie met onze mobiele spreekkamer, PAZMovil Het streven is om iedere maand deze spreekuren te houden, zoals wij dat ook in het afgelopen jaar hebben gerealiseerd.
  • Geven van informatie en trainingen aan alle partijen in het behandelingstraject (van de ouders en verpleegkundigen tot de medici). Bijvoorbeeld trainingen verpleegkunde, trainingen operatietechnieken, training postoperatieve- en brandwonden-verzorging, training incontinentiebeheersing. Ouders worden zowel individueel als in ouderbijeenkomsten geïnformeerd en geïnstrueerd, draaien regelmatig mee in de therapie-uren van hun kinderen en er wordt psychologische ondersteuning aan de ouders of de patient aangeboden;

Proyectos de donación de material médico básico, drenajes (para hidrocefalia), kits de operación, a hospitales locales (en Tacna, Juliaca, Puno, Cusco y Arequipa). En estos lugares también se imparte educación y se selecciona e informa a los pacientes para los proyectos de operación;

Establecimiento de colaboraciones con instituciones sanitarias locales, grupos de interés (internacionales) y otras partes relevantes, como Health Bridges Int. EE.UU., Caritas Perú, MMI Perú, Arequipa, Quechua Benefit, Arequipa, Rotary Club Arequipa, AMEPEBA y Fundación FES, Barcelona, The SmileTrain, Nueva York, Wir Helfen, Alemania, Hospital Goyeneche en Arequipa, Hospital Honorio Delgado en Arequipa, Ministerio de Salud de Perú en Arequipa, If Childhelp, Colegio Médico de Arequipa, Hospital Regional de Cusco, Hospital Regional de Tacna, el Instituto de Nino y la Universidad Cayatano Herreda en Lima. A través de las distintas cooperaciones se conocen mejor los problemas y necesidades de la sanidad peruana y se pueden alcanzar mejor los objetivos conjuntos;

Creación de asociaciones de pacientes y grupos de autoayuda. El objetivo es proporcionar información y conocimientos a los padres, los pacientes y sus terapeutas. Anime también a los pacientes/padres a crear asociaciones de pacientes. Las asociaciones de pacientes contribuyen a que los problemas asociados a la enfermedad sean objeto de un debate colectivo, a encontrar soluciones y a crear una mayor conciencia y apoyo en la comunidad peruana.