fbpx

Onze geschiedenis

In 1998 bezocht Marjan van Mourik (1958) voor de eerste keer Peru. Al snel werd ze gegrepen door het land, de mensen en specifiek het lot van de kinderen. Ze zag veel kinderen met schisis (hazenlip) en de problemen die de kinderen hiervan ondervonden. Voor Marjan stond vast dat ze deze kinderen moest en wilde helpen.
Met een team van Nederlandse specialisten ging Marjan in 2000 terug naar Peru om in het lokale ziekenhuis van Cuzco  kinderen te opereren aan schisis. Het project was een groot  succes en haalde volop de Nederlandse media (NCRV tv).
Via Daniel Paz Y Geuze, kinderneurochirurg van het Rotterdamse Sophia kinderziekenhuis en van Peruaanse  afkomst, ontstond het idee om een polikliniek in Arequipa op  te zetten. Stichting Fundacion Paz Holandesa was geboren.

De eerste jaren verliepen moeizaam. Marjan verdeelde haar tijd tussen Nederland en Arequipa, tussen verbouwing van de polikliniek en het organiseren van operatieprojecten. In 2005 hakte Marjan de knoop door. Zij besloot zich definitief in Peru te vestigen en te starten met de bouw van een nieuw kinderziekenhuis “Hospital Infantil Tony Molleapaza Rojas”.  Met de inkomsten die ze hiermee zou genereren kon ze arme kinderen gratis helpen.
Vanaf 2006 is er gewerkt aan de bouw van dit ziekenhuis. De bureaucratie, lokaal gebrek aan (technische) kennis, de ZuidAmerikaanse mentaliteit en beperkte financiële middelen was dit een enorme uitdaging.

Met ongekend doorzettingsvermogen, het overwinnen van talloze tegenslagen en een tomeloos enthousiasme heeft Marjan haar droom verwezenlijkt. In 2008 is de  polikliniek geopend en in 2012 is het ziekenhuis in gebruik genomen.

Het Bestuur

Reinier van Twisk

Reinier van Twisk

Voorzitter

Dr.Reinier van Twisk, plastisch chirurg, heeft  tot enkele jaren geleden in het Rijnstateziekenhuis, Arnhem en de Middelaankliniek, Velp, gewerkt.

Vele jaren ging hij via door hem opgerichtte stichting Intes naar India om mensen met schisis of brandwonden te opereren.En sinds 2007 komt hij jaarlijks een of tweemaal naar Arequipa om aldaar schisiskinderen of kinderen met brandwonden te opereren. Hij kent zodoende de hele situatie van de stichting in Peru en Nederland. Sinds 1 september j.l. heeft hij het voorzitterschap van de stichting aanvaard.

Yvonne Nesselaar

Yvonne Nesselaar

Penningmeester

Specialist gezondheidscommunicatie met een groot hart voor zorg en welzijn, onderzoeker patiënttevredenheid en zorgbeleving, radiopresentator. Ruime ervaring in zorg en welzijn in verschillende functies. Enthousiaste en goed-geïnformeerde presentator/dagvoorzitter.

Nu werkt zij als coördinator uitrol Even Buurten bij de Gemeente Rotterdam maar is ook radiomaker en specialist in zorgcommunicatie.

Marieke Gieteling

Marieke Gieteling

Secretaris

Marieke Gieteling is geboren in Cuba en heeft haar jeugdjaren in Peru doorgebracht. Na haar studie medicijnen heeft zij van 2001 tot en met 2003 als arts gewerkt in onze kinderpolikliniek. Dit alles heeft voor een grote binding voor haar met Peru gezorgd. Nu werkt zij als huisarts in Moordrecht en heeft samen met haar echtgenoot Kees Jan Korving, ook arts, een fantastisch gezin met drie jonge kinderen. De combinatie van haar ervaring om te leven en te werken in  Peru – en haar beroep als huisarts, is een enorme toevoeging om haar als bestuurslid te hebben.