fbpx

Ons kinderziekenhuis

Eind 2006 werd aangevangen met de bouw van het ‘Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis’ in Arequipa, in het zuiden van Peru en officieel ingebruikgenomen op 19 april 2012. EGM Architecten ontwierp gratis een kleinschalig, volwaardig ziekenhuis dat inspeelt op de lokale omstandigheden.
Dit ziekenhuis richt zich in haar gratis projecten specifiek op kinderen geboren met een defect.

Het kinderziekenhuis is een initiatief van de samenwerkende NGO’s Stichting PAZHolandesa (Nederland) en de Asociación PAZ-Holandesa (Peru). Beide organisaties zijn reeds 15 jaar als samenwerkingspartners actief in de Peruaanse gezondheidszorgsector.

Met het ‘Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis’ verschaft PAZ-Holandesa toegang tot uitvoerige zorg en gepaste revalidatie van hoge kwaliteit aan minder valide kinderen.Het ziekenhuis zal zich op termijn tot een volwaardig kinderziekenhuis ontwikkelen waar alle kinderspecialismen worden aangeboden. Er wordt uitgegaan van gelijkwaardigheid. Sociaaleconomische omstandigheden spelen dus geen rol.

Het ‘Tony Molleapaza Rojas’ Kinderziekenhuis streeft ernaar een model te zijn voor stedelijke ziekenhuizen in Peru, dat toegankelijk is voor mensen mét en zonder financiële middelen. PAZ- Holandesa verzorgt bovendien opleidingen op management- en operationeel (medisch) niveau, aan haar eigen personeel, verwante projecten en organisaties.

Het uiteindelijke doel van PAZ-Holandesa is het dichten van de kloof die er bestaat binnen de Peruaanse gezondheidssector en dan in het specifiek voor kinderen (met aangeboren afwijkingen) zonder financiële middelen.

In 2017 hebben we de naam moeten veranderen naar Clinica PAZHolandesa, daar het gebruik van het woord Hospital alleen is voorbehouden aan ziekenhuizen van de Peruaanse overheid.

Er werken ruim 90 mensen (Peruanen) in het ziekenhuis waarvan 40 verpleegsters en 15 artsen/paramedici.

Het ziekenhuis bestaat uit 10 gebouwen op 6000 m2 grond en is ontworpen door EGM Architecten. Ieder gebouw heeft een eigen functie.

 

PRIJS

 

Het Tony Moleapaza kinderziekenhuis won in 2013 de prestigieuze Design & Health International Academy Award, een prijs voor het beste ziekenhuis ter wereld in de categorie tot 40.000 vierkante meter.

Het ziekenhuis heeft een polikliniek met 8 consultkamers, 55 bedden, 5 ziekenzalen, 11 1 of 2 persoonskamers, laboratorium, apotheek, keuken, rontgen,verloskamer en beschikt verder o.a. over drie modern uitgerustte operatiekamers, een sterilisatie-afdeling, een CTscan, een echo-apparaat.