fbpx

6 Jaar geleden kwamen door toeval zowel Roxy als Roger (beiden nu 18 jaar oud) na amputatie (s) van arm (en), uitgevoerd in het Hospital General van Arequipa, in ons ziekenhuis.
Roger
Roger heeft o.a. zijn rechterarm verloren door een hoog voltage electriciteitskabel,welke plotseling losliet en zo op hem terechtkwam toen hij op een dak naar een optocht stond te kijken.
Roxy
Roxy heeft haar beide onderarmen verloren toen zij al buiten spelend bij een electriciteitstransformator terechtkwam, die zonder gesloten veiligheidshekken stond opgesteld in haar dorp. Zoals onderzoekend kinderen zijn op die leeftijd (zij was 12 jaar, zoals ook Roger) raakte zij met beiden handen de transformator aan, met alle gevolgen van dien.

Het electriciteitsbedrijf in Puno wat verantwoordelijk was voor zowel de kabel als de transformator heeft alleen in het geval van Roger een schadebedrag van 2500 euro uitgekeerd. In het geval van Roxy werd verwezen naar de onderaannemer, die uiteindelijk failliet bleek te zijn gegaan. Wij hebben met advocaten geprobeerd schadevergoedingen te krijgen, immers beiden zijn voor het leven gehandicapt geraakt, echter geheel zonder resultaat. 

Beiden zes maanden in ons ziekenhuis gelegen
Beiden hebben 6 maanden in ons ziekenhuis doorgebracht niet alleen om operaties te ondergaan voor de botinfecties die zij hadden opgelopen bij de amputaties, maar ook om psychologische begeleiding te krijgen. Voor Roger hebben wij destijds een conventionele prothese laten aanmeten. Roxy wilde dat niet. Nu zijn beiden 18 jaar oud en ja, worden volwassen. Roxy is nu wel zover dat zij protheses wil, zij is geheel afhankelijk van haar jongere zusje en heel begrijpelijk dat die situatie niet prettig is voor haar en dan druk ik mij voorzichtig uit. Wij geven haar al psycholgische ondersteuning, daar zij de laatste twee jaar depressie klachten met suicidale gedachten heeft. 

De protheses die we op het oog hebben zijn myo-elektrische armprothesen, Bij myo-elektrische armprothesen zorgen spierimpulsen voor het aansturen van de prothese. Door de vele programmeermogelijkheden kunnen zelfs zeer minieme impulsen zorgen voor een goed functionerende prothese. 

In Lima  is een firma genaamd Pixedcorp, ondersteunt door o.a. Ikea, die deze armprotheses aanmeet. Niet alleen aanmeet maar ook de psychologische – en fisotherapeutische behandeling geeft aan de patienten. Allemaal erg belangrijk om met deze prothese (s) om te kunnen gaan. 

Wat is het bedrag wat er nodig is?
Rechter Armprothese Roger – 4200 euro
Rechter en linker Onderarmprotheses Roxy – 13000 euro
Schatting Reis-en verblijfskosten Lima –   2000 euro
Totaal 19200 euro

Help mee om Roxy en Roger nieuwe prothes (es) te geven