fbpx

Levenswerk van Marjan van Mourik is eindelijk klaar

29 april 2011

In de Peruaanse stad Arequipa is een ziekenhuis met Rotterdams en Dordts tintje geopend. Het ziekenhuis is het levenswerk van de Rotterdamse Marjan van Mourik. Zij werd geholpen door architectenbureau EGM uit Dordrecht.

Marjan van Mourik begon haar hulp aan Peruaanse kinderen met het verhelpen van hazenlippen, klompvoeten en andere aangeboren afwijkingen. Die komen in het gebied veel voor. Door grote armoede, moeten mensen alle medische kosten zelf betalen, daardoor bleven kinderen met de aandoeningen rondlopen. Omdat Marjan zelf vroeger ook een hazenlip heeft gehad, wilde zij deze kinderen uit hun isolement halen en besloot te helpen.

Sponsors

Dit was tien jaar geleden. Een aardbeving verwoeste de eerste kliniek van Van Mourik. Zij kwam daarop tijdelijk terug naar Nederland om sponsors te zoeken. Van die zoektocht deed RTV Rijnmond in 2006 meerdere keren verslag.

Volwaardig kinderziekenhuis

Eén van de belangrijkste sponsors werd het Dordtse architectenbureau EGM. Zij ontwerpen de nieuwbouw. Dat inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig kinderziekenhuis. Jaarlijks moeten hier meer dan 3500 kinderen worden geholpen. Het is pas het tweede specialiseerde kinderziekenhuis in Peru.